Druhy sushi a jeho provedení
Sushi je velmi kombinovatelný pokrm s neuvěřitelným spektrem neutrálnosti to znamená, že existuje mnoho druhů a úprav a hlavně také způsobů jak vytvořit i sushi, které bude chutnat Vám a nemusíte do něj přidávat syrové ryby popřípadě nemusíte mít vůbec rybí sushi. Vše záleží jen na lidském důvtipu a schopnosti vytvářet nové recepty a způsoby úprav.
Klasické Japonské druhy sushi se vyznačují spektrem barev, různých chutí, ale nikdy se chutě nepřebijí, ale naopak jedna chuť doplňuje tu druhou a to je kouzlem celého sushi.
Mezi nejvíce známé druhy patří určitě:
Maki
California roll
Nigiri
Temaki
Sashimi
Gunkan
Pojďme si nyní každý druh pečlivě vysvětlit ať je nám jasné o jaký druh sushi se jedná a co obsahuje
Maki: Tento druh je nejzákladnějším podávaným sushi, jeho tvar je rolkovitého tvaru, který se tvaruje pomocí podložky a jeho složení je rýže plněná masem s kousky zeleniny a to vše je obaleno v řase nori a je krájeno na jednotlivá kolečka, která si postupně namáčíme do sojové omáčky a křenu wasabi. Pro dosažení cílové chuti je podáváno se zázvorem, který má účinkovat jako neutralizant, ale spíše všechny chutě vyzdvyhuje.
California roll: Je připravena stejným způsobem jako Maki, ale pouze v ingrediencích protože způsob rolování je naopak tedy místo řasy máme na povrchu rýži.
Nigiri: Toto je velmi jednoduchá příprava a spočívá pouze v tom, že mokrou rukou vytvarujeme z rýže váleček, který ozdobýme nakrájenou rybou, zeleninou nebo vejcem. A podává se také se sojovou omáčkou a křenem wasabi.
Temaki: Řasu nori v tomto případě nerolujeme nýbrž vytvoříme z ní kornout, který vyplníme rýží, masem nebo kaviárem
Sashimi: Tento druh se vyznačuje tím, že syrovou rybu nakrájenou na tenké plátky namáčíme do sojové omáčky a wasabi.
Gunkan: Velice elegantní druh v malém provedení, ale s výraznou chutí ktrou zajišťije kaviár, který je obtočen mořskou řasou. Místo kaviáru můžeme použít i ryby nebo pomazánky z nich