Jak připravit rýži na sushi

25.12.2011 14:20

 

Jak připravit rýži na sushi

 

Na sushi je nejelpšpí druh rýže jasmínová, ale musí být kulatozrnná. Pokud jí nemáte rádi nebo nechcete použít jasmínovou rýži tak můžete použít i normální, ale na jejím obalu musí být napsán nápis Nishiki. V obchodech můžete nalézt i rýže s nápisem rýže na sushi, ale spolehlivost tohoto výroku je zavádějící z toho důvodu, že tyto rýže neobsahují tolik škrobu, který je potřeba k tomu aby rýže po uvaření lepila i po důkladném propláchnutí což je pro nás DŮLEŽITÉ!!

 

Tudíž na uvaření rýže budeme potřebovat: Rýži, hrnec s dobře přilnavou pokličkou nejlépe skleněnou abychom na rýži viděli, protože při vaření nesmíme rýži odklopovat, čistou utěrku, dřevěnou misku se sýtem na odpaření rýže HANGIRI popřípadě i obyčejnou plastovou širší a nižší misku, kterou má každý v domácnosti,

dřevěnou vařečku, rýžový ocet, cukr a sůl. A také nesmím opomenout zmínit vějíř Sensu.

 

Rýži předvařením důkladně propláchneme, tím důkladně myslím tak, že vymijeme všechem přebitečný škrob a případné nečistoty do té doby než bude voda průhledná. Tento cyklus provedem cca 7-10 podle množství vody.( Množství rýže na jednu ,,sushiparty´´ je půl kila ). Propláchnutou rýži dáme do hrnce a zalijeme jedním hrnkem vody. Z toho důvodu, že na 1 kilo rýže je 1-1,5 hrnku vody. Rýži necháme dospět k bodu varu na velkém ohni na elektrickém sporáku na 6 stupni, a poté stáhneme na malý oheň nebo na 3 stupeň abychom rýži už jen vařili táhnutím po dobu 15 minut. Opět připomínám, že pokličku nesmíme odklopit. Po těchto 15 minutách hrnec stáhneme , odklopíme a rýži ochutnáme měla by být měkká a na zkus pružná ovšemže pokud se nám jí nepodařilo uvařit, tak žádný strach. Vezmeme si čistou utěrku kterou překryjeme hrnec a přiklopíme na 15-20 minut a to je naše jistota dodělání rýže.

 

Takto dodělanou rýži odklopíme promýcháme ale nesmíme jí nechat úplně vychladnout.

 

Dále si musíme připravit Shusisu: A to tím způsobem, že si ohřejeme ocet ale nesmíme ho vařit ve kterém rozmícháme sůl a cukr. Které je na poměr tedy 0,5 kila rýže je 5 polévkových lžic octa, 3 lžíce cukru a nakonec 2 lžíce soly.

 

Nyní musíme Shusisu a rýži smíchat a uděláme to tím způsobem, že Shusisu velmi pomalu přiléváme a rýži vařečkou opatrně překládáme abychom neporušily strukturu zrníček a přitom vějířem nebo nějakým táckem ovýváme rýži. Shusisu nemusíme použít vše je to jen na našem zdání mokrosti rýže, která má být jen vlhká, ale ne mokrá. Nakonec přikryjeme utěrkou a necháme vychlandout na pokojovou teplotu. 

© 2011 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si web zdarma!Webnode